Algı ve duyularımız aracılığı ile aldığımız bilgileri anlamlı kodlama yolu ile kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe kayıt ederiz. Sınırsız kapasitesi olan uzun süreli belleğimizin bilgilerin türüne göre yerleştirdiği alt bellekleri vardır.
ÖRTÜK BELLEK
Bu bellek türüde tarifi zor bilgiler vardır.
Prosedürel ve Hazırlama olarak ikiye ayrılır.Fakat bu yazımda buradan bahsetmeyeceğim için ayrıntılı olarak incelemiyorum.
AÇIK BELLEK
Aynı zaman da "Bildirimsel Bellek" olarak adlandırılır. Bilginin kolay hatırlanabilen kısımlarından oluşur. Ve anılara göre ikiye ayrılır;
- OLAYSAL
- ŞEMATİK
Öğrenilmiş sözcük bilgilerini saklar.Kavramlar,kurallar bu bellekte depolanır.Örnek olarak;
- Dünyayla ilgili genel kültür bilgilerinin saklandığı yerdir.
- Ne sorusunun cevabıdır.(1)
Anlamsal bellekte bilgi önerme ağları ve şemalar biçiminde depolanır. Önerme; bilginin doğru ya da yanlış olduğuna karar verilebilecek bir parçasıdır.Önerme ağı ise bilgi birimleri setidir. Başka bir söylemle, birbirine bağlı düşünceler, kavramlardır. Bilgiyi daha geniş ölçüde düzenleyen veri yapıları da şema olarak adlandırılır. Şema birbirine bağlı düşünceler, ilişkiler ve işlemler setidir. Şemalar bilgi ağlarını içerir ve karar verme, problem çözme durumlarında bilgi ağlarını yönlendirir ve kullanır.(2)
Şematik bellekte bilgi kademeli olarak edinilir. Bilgilerin genel adlarının söylenip özele inip isimini söyleyememe,nesnelerin özelliklerini sayamama gibi durumlar şematik bellekte sorun olduğuna işarettir.
KAYNAKÇA
http://egitimbilimlerinotlari.com/tag/anlamsal-bellek/ (1)
http://www.ingilizceogretim.com/uzun-sureli-bellek-turleri (2)
http://www.bilimist.com/blog-53/epizodik-bellek-semantik-bellek-ya-da-anlamsal-bellek-nedir-hafiza-guclendirmek-icin-ne-yapmali.html
http://www3.istanbul.edu.tr/itf/fizyoloji/makelab/Yayinlar_Sunumlar/EK/Semantik_Bellek_Temsilleri.pdf
http://www.guncelpsikoloji.net/episodik-anisal-ve-semantik-anlamsal-bellek/