29 Mart 2017 Çarşamba

BÖTE- Kavram Haritası




      Bu hafta "Kavram Haritası" hakkında bilgi vermek istiyorum.





Öncelikle; Kavram nedir ?

  Olayları,eşyaları,insanları, düşünceleri benzer özelliklerine göre gruplandırma sonucu gruba verilen isimdir. (1)

Kavram haritaları ise, bir kavramı genelden özele anlatacak şekilde somut hale getirmektir.

Kavram Haritası oluşturmak için kavramları listelemeli, genelden özele sıralamalı ve bilgiler arasında oklar ve fiiller ile bağlantı sağlamalıyız. Bu konu için kendi hazırladığım kavram haritasını örnek olarak paylaşıyorum.



KAYNAKÇA

1- http://ogta.net/lesson/kavram-haritalari-sunum




16 Mart 2017 Perşembe

Öğrenme Stilleri




       Öğrenme her birey için farklı şekiller de gerçekleşebilir. Bir öğretim tasarımcı olarak öğrenmeyi en iyi şekilde gerçkeleşmesini sağlamaktır. Bunun için öğrenenin profilini, ihtiyaçlarını, ilgilerini  ve en önemlisi nasıl öğrendiklerini bilmeliyiz. Bu yüzden bu hafta "Öğrenme Stilleri" konusunu ele alıyorum.

                                              




   Öğrenme stilleri genelde, “bireylerin bilgiyi alma, tutma ve ileme sürecindeki karakteristik güçlülük ve tercihler”(Felder ve Silverman, 1988) olarak tanımlanmaktadır. (1)

Öğrenme stilleri 3 çeşit olarak karşımıza çıkar.

  • İşitsel
  • Dokunsal
  • Görsel






İŞİTSEL STİL

 Dinleyerek,tartışarak yani iletişim halinde kalarak öğrenme biçimidir. Seminerler,ses kayıtları, müzik gibi ses öğelerinin  ağırlıklı olduğu öğretme tutumu ve materyallerin ilgi gördüğü stilldir.
 Bu öğrenme stillindeki öğrenenler ders çalışırken arkadaşları ile çalışmayı, sohbet etmeyi tercih ederler. Genellikle düşünme sırasında göz-kulak hizasına odaklanırlar.(2)

  Duyduklarını hatırlarlar.Uzun anlatımlarda bile anlatılanların içerisinde kaybolmazlar.İyi bir konuşmacı olabilirler. Anlatım becerileri yazı yazma becerilerinden iyidir. 





DOKUNSAL STİL

  Öğrenme sürecinde bizzat dahil olmak,temasta kalmak isterler. Deneyler,fiziksel araç-gereçler,uygulama etkinlikleri ilgilerini çeker.Sınıfta yerlerinde duramaz, sürekli hareket etmek isterler. Bu hareketlilik, uygun işlere yönlendirilmezse genelde sınıfta problem çıkarırlar. Dersin anlatılması veya görsel malzemeler ile zenginleştirilmesi, kinestetik öğrencinin öğrenmesine beklenen ölçüde katkı sağlamaz.(3) 
  Yapılanı hatırlamada sıkıntı yaşamazlar.Oyunlaştırılmış derslerden keyif alırlar. Aktif katılımı severler.
   





GÖRSEL STİL

  Gözlem yaparak, okuyarak öğrenmeyi tercih ederler. Ders kitabında ya da yazılı metinlerdeki resimlerden çalışmak bu öğrencilere çok uygundur. Bu öğrenciler genellikle yazılı sınavlarda başarılıdır.
 Grafikler, tablolar,resimler,görsel içerikli metinler kullanılabilecek materyallerdir.

  Bu öğrenme stilindeki öğrencilerin çalışabilecekleri derli toplu ve karışık ve kalabalık olmayan bir yere gereksinimleri vardır. Ders notları tutmaları yararlıdır. Ders kitabında ya da yazılı metinlerdeki resimlerden çalışmak bu öğrencilere çok uygundur.

 Öğretmenlere ipuçları Bu öğrencilerle çalışırken tahtaya yazarken onlara arkanızı dönmeyin çünkü bu öğrenciler siz konuşurken sizin ağzınızı görmek isteyeceklerdir. Görsel öğrenciler ders anlatımı sırasında eğer not tutmuyorlarsa dersten kolayca uzaklaşacaklardır.(4)

  Gördüklerini ve okuduklarını hatırlarlar. İyi gözlemcidirler.Birebir etkileşimi ve göz temasını önemserler.Okumaya düşkündürler.Yüzleri iyi hatırlarlar.Liste yapmayı severler.Kolay organize olurlar.





DİKKAT EDİN !




KAYNAKÇA


 1-  http://dergipark.ulakbim.gov.tr/ilkonline/article/viewFile/5000038369/5000037225
 2- https://www.mentalup.net/blog/ogrenme-stilleri-nelerdir
3,4- http://nkal.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/20/01/964247/dosyalar/2012_12/10102559_ogrenme_stilleri.pdf

http://rehberlik.beykent.k12.tr/makale/detay/OGRENME_STILLERI_OZELLIKLERI/524

http://oguzcetin.gen.tr/ogrenme-stilleri.html

http://ogta.net/lesson/ogrenen-ozellikleri-ders-notlari

10 Mart 2017 Cuma

İHTİYAÇ TÜRLERİ

   Merhabalar,
      Bu yazımda "İhtiyaç Türlerini" tanıtacağım. Fakat öncelikli olarak "ihtiyaç" kavramını bilmeliyiz.






   Nedir İhtiyaç ?

  Var olan durumlar ve beklenenler arasındaki fark ihtiyaçtır. Başka bir tanım da ise ; Yokluğu hissedilen ve giderilmesi için çaba sarf edilen, giderildiği  zaman haz, giderilmediği zaman
acı ve üzüntü veren insani duygu olarak belirtilir. (1) 
 Tanımlardan çok örnekle daha iyi anlaşılabilir. Örneğin; benim bir sandaletim ve kabanım var, arkadaşım ise botu var fakat kabanı yok. Kış geldiğin de benim ihtiyacım bottur.Çünkü sandaleti kışın giyemem. Ama arkadaşımın bir botu var ve onun ihtiyacı kabandır.
 Yani ihtiyaç herkes için aynı şeyi ifade etmeyebilir. İçinde bulunduğumuz durumlara, yaşanmışlıklara göre ihtiyaçlarımız değişiklik gösterir.
 İhtiyaçları belirlemek ihtiyacı karşılamak için en önemli adımdır. Bunun içinde ihtiyaçları doğru tanımlamalıyız. Şimdi ihtiyaçların türlerini öğrenelim.6 ihtiyaç türümüz vardır.



 1- Normatif İhtiyaçlar
  Bizden beklenen performans ve aslında yapabildiklerimiz arasındaki farktır. Bizden beklenen performans ise genel olarak kabul edilen standartlardaki performanstır. 
 Örnek olarak genel sınavları örnek verebiliriz. YDS, YGS,LYS gibi sınavlar da belli bir baraj puanı belirlenir ve sınava giren adaylardan o barajı geçmeleri beklenir.





2-Karşılaştırılmalı İhtiyaçlar


  Bu ihtiyaç türü normatif ihtiyaçlara benzer ancak burada ölçüt olarak bir norm değil grup kullanılır.
Örneğin; iki reklam ajansı var ve bir firma ürünlerinin reklamı için bir ajans ile anlaşma imzalayacak. Firma, ajansların sektördeki başarısı birbiri ile kıyaslayarak karar verir.

(2)






                                                                          (3)



3- Hissedilen İhtiyaçlar

  Bireye bağlı bireyin performans,beceri düzeyi ile beklenen beceri düzeyi arasındaki farktır. Örneğin;
kağıtları keserek şekiller vermek isteyen bir ana okul öğrencisi makas kullanmayı henüz bilmiyor ve kağıtları kesemiyor. Bu durum da çocuğun makas kullanmayı öğrenmeye, makası kullanmak için uğraşmaya ve denemeye ihtiyacı vardır.




4-İfade Edilen İhtiyaçlar

  Bradshaw (1972), hissedilen ihtiyaçların eyleme dökülmüş hali olarak tanımlar.(4) Bir kadın kirasını ödeyemez ve işe başlar.Kirasını ödeyemeyen bir kadının paraya ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacı belirlemiş ve bir işe girmiştir. İfade edilen ihtiyaçlar, belirlenmiş ihtiyacın giderilmesine olanak sağlayan ihtiyaçtır.




5-Önceden Tahmin Edilen İhtiyaçlar
  Diğer bir adı ile, Geleceğe İlişkin İhtiyaçlardır. Gelecekte oluşabilecek değişiklikleri ön görme ile ilgilidir. Resmi bir iş yaşamına başlayacak olan bireylerin resmi kıyafetler alarak giyim tarzını değiştirmesi.



6-Acil İhtiyaçlar

  Mager(1984), nadiren oluşan ama ciddi sonuçları olan başarısızlıklar olarak tanımlar.
2011 Tōhoku depremi ve tsunamisi sonrasında, 11 Mart'ta başlayan ve halen sürmekte olan, atmosfere radyoaktif madde salınmasına sebep olan olaylar dizisidir.11 Mart'ta meydana gelen 9 büyüklüğünde deprem ve tsunamiyle sarsılan Japonya’da nükleer felaketi önleme çabaları sürerken, ölü sayısı her geçen gün artıyor. Tokyo şehir suyunda radyasyona rastlandı. Bu arada radyasyon İzlanda'ya ulaştı.(5)




KAYNAKÇA

1- http://ebadersleri.com/ihtiyac-nedir/
4- http://ogta.net/lesson/ihtiyac-analizi-sunum
5- https://onedio.com/haber/yasanmis-en-kotu-10-nukleer-felaket-492386
- http://egitimturkey.blogcu.com/insan-ihtiyaclari/11615003
- http://betulsen6.blogspot.com.tr/2016/03/ihtiyac-turleri.html
- http://gizemnr.blogspot.com.tr/2016/03/ihtiyac-turleri.html

Görseller:
2- http://www.furkanajans.net
3-http://ankara-reklam-ajanslari.blogspot.com.tr/?m=1

5 Mart 2017 Pazar

Öğretim Teknolojileri ve Tarihsel Gelişimi

         Bu yazımda Öğretim Teknolojileri kavramını ve tarihsel gelişimini açıklamak istiyorum.




   Kavramının tanımından başlayalım. Öğretim teknolojileri kavramını öncelikli olarak ayrı ayrı alan Arzu Hancı Karademirci'nin tanımınına bakalım; “Öğretmek” bildirmek ya da doğrudan bilgi vermek anlamına gelir ve bu durumda “öğretim” kelimesini öğretme eylemi olarak tanımlayabiliriz. “Teknoloji” kelimesini değerlendirecek olursak, “techne” kökü, kökenbilimi açısından Yunanca bir kelimedir ve “şey”leri işlevli hale getirme sanatı ve zanaatı anlamına gelir. “Teknoloji” ise, sanat ve zanaata sistematik yaklaşımı ifade eden “technologia” kelimesinden türer.(1)  Bu tanımdan yola çıkarak kavramı ; bilgi vermek için kullanılan herhangi bir teknolojinin yaratıcı,işlevsel olması gerektiğini çıkarabiliriz.


  Ancak Öğretim Teknolojileri için net bir tanım yoktur. Bunun  en belirgin nedenlerinden birisi kavramın yıllar içerinde değişen anlamıdır. Öğretim Teknolojileri;

  • 1920-1940 yıllarında medya
  • 1960-1970 yıllarında süreç
  • 1990' lar da sürecin ötesindeki teknoloji

    olarak ele alınmıştır.
  Başka bir tanımda ise eğitim teknolojisi öğretim, öğrenim, gelişim ve yönetim teknolojilerini kapsadığından, öğretim teknolojisi, eğitim teknolojisinin bir altkümesi olarak tanımlanır.Aynı şekilde, Molenda’nın 2004’teki eğitim teknolojisi tanımlamasında, eğitim öğretimden daha geniş bir kavram olarak tanımlanır ve eğitim teknolojisi öğretim teknolojisinden daha büyük bir yapı olarak görülür.(2)

Tarihi gelişimi daha detaylı inceleyecek olursak; tarih boyunca sürekli olarak insanların zekalarını,sahip oldukları bilgileri göstermek ve kullanabilmek için eğitime ihtiyaç duyarlar.





M.Ö. (500-410)

  İnsanlarının zekalarını geliştirmek için eğitim verilir. Ders anlatılarak, grup tartışmları yapılarak sorunlara çözüm bulunur. Güzel konuşmaya etki sağlamıştır.

 M.Ö. (470-399)

 Sokratik öğrenme sistemi kullanılarak ahlaki değer eğitimi verilir.

1200’ler- 1300’ler

 Okulda ders verme üzerine kurulu Aberald Okul ile Öğretim Metodu kullanılır. Sorgulamaya yönelik eğitim verilir. Bilimsel alanda araştırma yapma ve ilerlemeye olanak sağlayan eğitim yöntemidir.

1592-1670

 Comenius’a göre eğitimin hedefleri bilgi ve güzel ahlak sahibi olmak ve dindarlıktır. (3) Öğretimin öğrencinin seviyesine göre yapılmasına dikkat edilir. Öğrenme duyusal olarak gerçekleştirilir.

1778-1838
  Lancaster metodu uygulanılır. Bu metod ile öğrenme ezberci eğitimin yerini aldı. Ücretsiz devlet okullarının açılmasında öncü oldu.






1746-1827
  Pestalozzi, öğretim yöntemlerinin öğrenenin ihtiyaçlarına uygun düzenlenmesini düşündü.“Aracısız ilk elden deneyim önemlidir” ve “öğretim, basitten karmaşığa, zihnin doğal sürecini takip etmelidir” varsayımından yola çıkılarak yöntemler geliştirildi.(4) Öğrenci gözlemi,deney önemli kavramlar haline geldi.

1782-1852

 Bu yıllarda Froebel ' ın etkilediği öğretim için ; çocukların oyun,şarkı gibi yetenek,yaratıcılık açığa çıkaran yapılar olmaları gerektiği söylenir.

1776-1841

 Herbatian, öğretim ve öğrenme psikolojisini etkiler. Amerikan öğretim sistemini çok etkisi olmuştur.

 1900'lerin Başı
 Okullarda sergi,filmler,grafikler öğretime yardımcı araçlar olarak kullanılır.

1914-1923 

 Kişiselleştirilmiş öğretim yaygınlaşır. Thomas Edison, öğretici filmlerin eğitim alanında devrim olacağını iddia ediyordu.  “Görsel öğretim” ve “görsel eğitim” terimleri kullanıldı. (5)

1920-1930

  Davranışsal hedefler ön plana çıkar. Görsel Öğretim Dairesi kuruldu. Radyo,sinema öğretimi zengileştirdi.





1950’ler 

 Bilgisayar Destekli Öğretim gerçekleştirildi. Teknolojik araçlar eğitimde yaygınlaştı.

1980-1995

  Bu döneme kadar tv,radyo gibi iletişim araçları kullanan öğretim görevlileri 80'lerle beraber bilgisyarla tanıştı. Fakat öğretim de kullanmaya, eğitime faydasına henüz ısınmış değillerdi. 95'te internet akımı başladığında bilgiye ulaşmanın yarattığı düşük maliyet ile öğretim tasarımında büyük yer buldu. Şimdi kullandığımız kadar aktif bir internet dünyası olmamasına karşın bilgiye ulaşım açısından büyük fark yarattı.



  Tarih boyunca öğretim alanında değişikler yapılmaya çalışılmış ve önemli adımlar atılmış. Gelişim de en büyük rolü medya araçlarının oynayacağı düşülmüş. Fakat medya geliştiği halde öğreten ve öğrenen de ve de sistemde değişiklik yapılmadığı sürece araçların beklenilen etkiyi bırakmadığı görülmüştür. Öncelikle televizyonlar eğitim sistemimiz de yer bulmaya çalıştı. Bazı sınıflarda var bazılarında yoktu. Bu durum bile sistem içinde gerçekten hazırlanmış bir yeri olmadığını gösteriyordu. Ne var ki sınıflar da bulunan televizyonlar içinse kilitli dolapların ardına geçemediler. Kurulumunu bilmeyen öğretmenler ders ile ilgili bir film izletmek dahi istediğin de bilirdik ki dersin yarısı boş geçecek. Bu durumun sebebi ise öğretenlerin bile yeteri kadar tanışık olmadıkları araçları nasıl kullanacaklarını dahi bilmeden kullanmalarını istemekti. Zaten öğretmenler de oldukça ön yargı ile yaklaşıyor ders ve teknoloji arasındaki bağlantıyı kuramıyorlardı. Bu nedenler ile öğretim teknolojisi kavramına yabancı kaldık ve hatta korktuk. Şimdi ise daha özgür yavaş yavaş daha bilinçli olarak eğitim içerisine alıyoruz. İlerleyen yıllarda tarihsel gelişim şeritlerinde daha belirgin farklar, ilerlemeler göreceğiz.




KAYNAKÇA
(1,2,3,4,5) http://ogta.net/wp-content/uploads/2016/03/%C3%96%C4%9Fretim-Teknolojileri-Tan%C4%B1m%C4%B1-ve-Tarihsel-Geli%C5%9Fimine-Yeniden-Bakmak.pdf

http://www.egitimdeteknoloji.com/

http://www.madran.net/wp-content/uploads/2013/09/bote205_1_Egitim_Teknolojilerinde_Temel_Kavramlar.pdf

http://www.sirinkaradeniz.com/dersler/otmg.pdf

http://www.dersimiz.com/belirligun-313-Ogretim-Teknolojisi-OT-Nedir.html